Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowo-kokosowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 10szt
cukier szklanka
margaryna pół kostki
mąka szklanka
mak szklanka
proszek do pieczenia pół torebki
mleko 2szklanki
masło kostka
krupczatka 3łyzki
wiórki kokosowe 8łyżek
żółtko jajek 1szt
cukier puder szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowo-kokosowy

Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, maką zmieszaną z proszkiem i oczyszczony suchy mak. Piec 35min. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak