Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka (na Halloween i nie tylko)

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

A gdyby tak na nadchodzący Halloween przygotować pyszne danie, czyli paprykę faszerowaną? Nie będzie to jednak zwyczajna papryka, zobaczcie tylko na zdjęcie przepisu. Tak niewiele trzeba, aby nadać daniu nie tylko odpowiedni smak, ale też ... nawiązać do Halloween. Takie danie możecie przygotować o każdej porze roku. 

Składniki:

papryka pomarańczowa 3 sztuki
kasza gryczana 100 gramów
cebula 1 sztuka
pieczarki 4 sztuki
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżeczka
szpinak świeży 20 gramów
pietruszka zielona 1/4 pęczek
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka (na Halloween i nie tylko)

Lubicie faszerowane warzywa? Co powiecie, aby tym razem smaczny farsz włożyć do wydrążonej papryki? 

- farsz na bazie kaszy gryczanej,

- podawaj ze szpinakiem,

- danie na halloween. 

Paprykę umyć, odciąć wieczko i wydrążyć z niej pestki.

Kaszę ugotować.

Grzyby i cebulę pokroić w kostkę a następnie usmażyć na maśle z odrobiną oliwy.

Dodać kaszę, szczyptę soli i pieprzu a także posiekaną zieloną pietruszkę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wydrążoną paprykę napełnić nadzieniem i zapiec do miękkości.

Podawać ze świeżym szpinakiem.

Jakie warzywo najchętniej faszerujecie? Dawajcie znać w komentarzach. Polecamy również faszerowaną cukinię, jest pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 29.12.2011 13:23
Pyszności-samo zdrowie.
Iwusia 03.11.2011 14:57
haha, jaka słodka :) a jaka smaczna musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak