Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos holenderski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 12 dag
żółtko jajek 2 sztuki
białe wino 1/2 szkl
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos holenderski

W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas
podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos,
dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita,gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudzić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak