Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki wołowe zapiekane z serem w chrupiącej bułce z pieczonymi ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina mielona 600 g
oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
musztarda 1 łyżka
pomidory bez skóry 1 szt
żółty ser 100 g
bułka 4 szt
śmietana 12% 4 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
ziemniaki ugotowane w łupinach szt
ogórki 200 kaszubskie

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki wołowe zapiekane z serem w chrupiącej bułce z pieczonymi ziemniakami

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać suszoną pietruszkę i wystudzić. Zmielone mięso dokładnie wymieszać z musztardą, przyprawą do mięsa mielonego i przygotowaną wcześniej cebulą.
Wołowinę podzielić na 4 części i przygotować kotleciki o grubości 1,5 cm. Gotowe smażyć na patelni lub zgrillować z obu stron. Następnie na każdym ułożyć kilka plastrów ogórka kaszubskiego, 2 plastry pomidora i starty ser. Wszystkie ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika z funkcją grill na około 5 minut (temp. 180 °C).
Ziemniaki pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika wraz z kotlecikami.
Tak przygotowaną wołowinę podawać z przekrojoną na pół chrupiącą bułką, pieczonymi ziemniakami, kwaśną śmietaną i kolorowymi sałatami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 15.06.2012 18:00
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak