Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa do placków

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mleko 1 litr
żółtko jajek 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 2 kostki
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Masa do placków

800 ml mleka zagotować w rondelku. Do pozostałej części (200 ml) dodać obie mąki, cukier wanilinowy i żółtka. Wszystko porządnie wymieszać i czekać aż mleko się zagotuje, gdy się zagotuje wlać wymieszane mleko z innymi składnikami, mieszać do momentu aż zacznie się gotować*. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć margarynę w misce i dodawać po trochu masy. Na koniec dodać spirytus i cały czas ucierać do uzyskania masy. Idealna do wielu placków.

*jeśli chcemy ją jakoś zabarwić, gdy zacznie się gotować można dodać do niej galaretkę w proszku (różne kolory), wyjdzie wtedy kolorowa i o smaku galaretki jaką włożymy :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 21.02.2012 20:47
ze spirytusem ? pierwszy raz się spotykam z takim przepisem, ale nie omieszkam wypróbować
dianix 28.12.2011 20:12
dobra masa nie jest zła;p
aga130982 14.12.2011 08:28
pycha
Mariusz10 04.12.2011 21:25
świetna masa
Kate131 18.11.2011 08:23
dobra
MAR3STA 11.11.2011 22:22
pyszna masa
Iwusia 10.11.2011 21:35
robię podobnie
gosia561 10.11.2011 21:19
niezła
gosia47-47 04.11.2011 09:41
mniam
pioge7 04.11.2011 09:22
tez taką robię :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak