Przepis i sposób przygotowania na: Domowy KEBAB w bułce;)
W wodzie rozpuścić drożdże,szczyptę soli,cukier.Dodać 6 łyżek oleju i mąkę.Wszystko wyrabiać na ciasto,do momentu gdy zacznie się odklejać od ręki.Przykryć ścierką,odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
SOS:
Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy paprykę ostrą,koperek,sól,ketchup,majonez oraz jogurt naturalny i wszystko dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki,aby się przegryzł...;)
MIĘSO:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę,polewamy 4 łyżkami oleju i posypujemy przyprawa Prymat kebab-gyros.Odstawiamy.
WYKONANIE:
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3-4 bułki (w zależności od wielkości) do kebaba,o grubości ok.1,5 cm.Układamy na dużej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy ok 20 min.(między czasie można sprawdzić ich gotowość,jeśli będą z oby dwóch stron przyrumienione oznacza to ze są już gotowe). Gdy nasze bułki pieką się,na patelni smażymy wcześniej przyprawione mięso.Kapustę pekińską szatkujemy,pomidora i ogórka tniemy w plasterki,cebule zaś w pół księżyce.
Gdy już wszystko mamy gotowe,wyciągamy bułki z pieca i przecinamy je na pół,w taki sposób,by dolna cześć bułki została nienaruszona.
Bułkę w środku smarujemy sosem - dodajemy trochę pekińskiej - mięso - posypujemy cebulką - znowu sos - na koniec dajemy ogórka i pomidora.
i GOTOWE!
Jeśli ktoś woli sos łagodny wystarczy nie dodawać ostrej papryki i ketchupu i powstaje pyszny sos czosnkowy.
Przepis naprawdę polecam,bo warto!:)