Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy KEBAB w bułce;)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 0,5 dkg
olej roślinny 10 łyżek
sól 2 szczypty
cukier 1 łyżeczka
przyprawa kebab- gyros Prymat 0,5 opakowania
filet z kurczaka 2 połówki
majonez 0,5 l
koperek 2-3 łyżki
czosnek 5-6 ząbkow
kapusta pekińska 0,5 główki
pomidor 1 szt
woda letnia 220 ml
jogurt naturalny 150 ml
ogórek zielony 1 szt
cebula 1 szt
ketchup 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy KEBAB w bułce;)

CIASTO:
W wodzie rozpuścić drożdże,szczyptę soli,cukier.Dodać 6 łyżek oleju i mąkę.Wszystko wyrabiać na ciasto,do momentu gdy zacznie się odklejać od ręki.Przykryć ścierką,odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
SOS:
Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy paprykę ostrą,koperek,sól,ketchup,majonez oraz jogurt naturalny i wszystko dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki,aby się przegryzł...;)
MIĘSO:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę,polewamy 4 łyżkami oleju i posypujemy przyprawa Prymat kebab-gyros.Odstawiamy.
WYKONANIE:
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3-4 bułki (w zależności od wielkości) do kebaba,o grubości ok.1,5 cm.Układamy na dużej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy ok 20 min.(między czasie można sprawdzić ich gotowość,jeśli będą z oby dwóch stron przyrumienione oznacza to ze są już gotowe). Gdy nasze bułki pieką się,na patelni smażymy wcześniej przyprawione mięso.Kapustę pekińską szatkujemy,pomidora i ogórka tniemy w plasterki,cebule zaś w pół księżyce.
Gdy już wszystko mamy gotowe,wyciągamy bułki z pieca i przecinamy je na pół,w taki sposób,by dolna cześć bułki została nienaruszona.
Bułkę w środku smarujemy sosem - dodajemy trochę pekińskiej - mięso - posypujemy cebulką - znowu sos - na koniec dajemy ogórka i pomidora.
i GOTOWE!
Jeśli ktoś woli sos łagodny wystarczy nie dodawać ostrej papryki i ketchupu i powstaje pyszny sos czosnkowy.
Przepis naprawdę polecam,bo warto!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.11.2011 11:19
mniam
Żaneta1 03.11.2011 01:22
Jeśli ktoś wypróbuje przepis proszę o opinie czy smakowało;) pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak