Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka 500 g
woda 1/3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
pieczarki 300 g
cebula 1 szt
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Wlać w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Wbić 1 jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, dusić pod przykryciem, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Dodać potem bułkę tartą,1 jajko i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, nałożyć do środka porcje farszu grzybowego i robić pierogi. Wrzucać je na rozgrzany olej , smażyć z obu stron. Można podawać na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luki1984 25.01.2012 23:44
uwielbiam
jozefinach 27.11.2011 10:30
Wyglądają pysznie
goofy9 14.11.2011 13:52
świetny przepis, takich pierożków jeszcze nie jadłam
agnieszka214 03.11.2011 06:48
smaczne
agnieszka214 03.11.2011 06:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak