Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczny sos z tłuszczu i mąki

5.0
(59)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tłuszcz 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
woda 220 ml
sól 1 łyżeczka
przyprawa kucharek 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczny sos z tłuszczu i mąki

Z tłuszczu pozostałego po smażeniu na patelni mięsa robimy szybki sos do ziemniaków.

1. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki, dobrze mieszamy, by nie było grudek.

2. Dodajemy wodę, następnie sól, pieprz oraz przyprawę Kucharek w płynie.

3. Mieszamy, zagotowujemy. Na koniec można posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna 13.06.2023 15:19
Dlaczego zważył mi się sos? Czy tłuszcz powinien być zimny?
24.03.2013 11:14
ee nie zdrowy a co jest teraz zdrowe :) taki sosik robi moja mama a mi nigdy sie nie udalo az do dzis!!!!!!! WIELKIE dzieki za przepyszny przepis ,musze przyznac ze tylko na tej stronie go znalazlam co jest wyczynem :)
Marlena/Kinia 03.11.2011 09:58
Treonino- zdrowe na pewno nie jest, ale jak raz na jakiś czas zrobi Pani taki sosik to nic się nie stanie:) wszystko jest dla ludzi , ale z umiarem:) pozdrawiam
treonina 02.11.2011 22:23
Sos z pozostałego po smażeniu tłuszczu? Hmm... to chyba nie jest zbyt zdrowe... Co innego z duszonego mięsa...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak