Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka o,5 kg
mleko letnie 125 ml
jajko 2
cukier 8 dag
masło lub margaryna stopiona 10 dag
drożdże świeże 2 dag
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle drożdżowe

Mąkę przesiac połączyc z mlekiem ,cukrem i drożdżąmi .Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Dodac jajka rozmącone i masło .Dodac szczyptę soli i dokładnie wyrobic rękami. Z ciasta uformowac knedle ,odstawic znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na garnku z wrzątkiem ułożyc sito lub zawiązac na bokach pieluchę tetrową ,włożyc knedle .Gotowac pod przykryciem około 30 minut Podawac z konfotura i smietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 24.06.2013 20:49
pyszne knedliki
misia53 04.08.2012 11:51
pychota!
olkaaa 22.05.2012 07:37
lubię
Justa32 21.12.2011 21:35
pyszne
jeta72 18.09.2011 14:29
super
MAŁY 10.01.2011 20:41
dobre
IZABELA29 10.01.2011 19:44
pewnie.
SmacznaPyza 21.10.2010 08:29
czy do takich knedli można coś włożyć do środka, jakiś owoc albo marmoladę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak