Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z pieczarkami i papryką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka 1 kg
pieczarki 50 dag
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka pomarańczowa 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 1 kg
bulion warzywny 60 ml
wino białe wytrawne 150 ml
oliwa 6 łyżek
sól do smaku
sos sojowy jasny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z pieczarkami i papryką

Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry. Pieczarki myjemy , kroimy w plasterki.Paprykę myjemy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.Cebulę obieramy kroimy w piórka.Mięso myjemy , kroimy na kawałki wg uznania.W rondelku rozgrzać 3 łyżki oliwy , włożyć mięso i obsmażyć z wszystkich stron.Ziemniaki obgotować 5 minut w osolonej wodzie- odcedzić.Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy , dodać paprykę pokrojoną, cebulę i po 5 minutach pieczarki . Smażymy mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem kolorowym. Następnie do rondelka włożyć ziemniaki , paprykę z pieczarkami oraz mięso.Podlać 60 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Następnie dodać białe wino wytrawne i dalej dusić.Gdy składniki są miękkie doprawić do smaku sosem sojowym jasnym i ewentualnie solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 16.02.2012 12:41
Teraz bym to zjadł,napewno pyszne.
Wacław 11.02.2012 18:16
pyszne mięsko
alaaa 13.01.2012 10:46
ciekawie podane
cooleczka 07.12.2011 17:47
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak