Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane opieńki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 1 szklanka
woda 4 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
opieńki 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane opieńki

Kroki postępowania

1
Opieńki obieramy i dokładnie myjemy pod zimną wodą.Odcinamy ogonki, marynuje się tylko kapelusze.
Krok 1 - marynowane opieńki foto
2
Następnie gotujemy w osolonej wodzie kapelusze opieńków około 5- 7 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 2 - marynowane opieńki foto
3
Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy.
Krok 3 - marynowane opieńki foto
4
Kapelusze układamy w słoikach do 3/4 objętości. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut.
Krok 4 - marynowane opieńki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 07.03.2012 09:35
fajne
Katarzyna/kate1980 03.11.2011 22:01
super
aginaa 03.11.2011 16:23
dzięki Iza za radę :)
artur7 03.11.2011 15:08
mniam
SmacznaPyza 03.11.2011 09:01
wtrącę swoje 3 grosze - opieńki z racji tego, że są pasożytem na rozkładającym się drewnie, mogą zawierać substancje dla niektórych osób uczulające - dobrze więc najpierw obgotować je krótko w wodzie a potem dokładnie odcedzić i zagotować jeszcze raz w świeżej wodzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak