Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1/2 małej
buraki czerwone 3 średnie
cebula 1 duża
woda 2 szklanki + do ugotowania kapusty
ocet 1/3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
sól 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10-15 szt
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków

Kroki postępowania

1
Czerwoną kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżki soli.
Krok 1 - Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków foto
2
Buraczki gotujemy do miękkości, zalewamy zimną wodą, gdy ostygną obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do czerwonej kapusty.
Krok 2 - Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków foto
3
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
Krok 3 - Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków foto
4
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier, pozostałą sól i ocet, wlewamy do warzyw, mieszamy.
Krok 4 - Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków foto
5
Surówkę nakładamy do średnich słoików, do każdego dodajemy po 2 ziarna angielskie, 3-4 ziarna pieprzu i 0,5 liścia laurowego, zalewamy do pełna marynatą. Pasteryzujemy około 12-15 minut.
Krok 5 - Zimowa surówka z czerwonej kapusty i buraczków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.11.2011 22:46
smaczna
Wacław 05.11.2011 09:34
pyszna,fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak