Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kruche dyniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżki
margaryna 2/3 kost.
jajko
żółtko jajek 2 szt.
cukier 8 łyżek
sól szczypta
cukier waniliowy
dynia 2 kg.
cynamon Prymat 4 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruche dyniowe

dynię umyć obrać ze skórki wydrążyć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach posypać cukrem i dusić w rondelku z odrobiną wody przez 10min.mąkę przesiać przez sitko wysypać na stolnicę dodać margarynę i posiekać nożem,dodać cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i sól jeszcze chwilę siekać nożem podzielić ciasto na 3 części jedną częścią okleić dno formy drugą brzegi formy,spód ponakłuwać lekko widelcem i wyłożyć na nie masę dyniową posypać ją cynamonem i przykryć trzecią warstwą ciasta upiec w temp.180st.ok.40min.po wyjęciu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem można podawać także na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.02.2012 16:52
smaczne
Iwona51
Iwona51 06.11.2011 10:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak