Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 10 szt
mąka 2 szkl
oliwa 1/2 szkl
mleko 1 szkl
jajko 3 szt
drożdże 1/2 szt
cukier 1 szkl
sól do smaku
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ciasto

Wieczorem wsyp do miski pokruszone drożdże i cukier. Dodaj jaka, mleko i olej. Delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką i pozostaw na całą noc w ciepłym miejscu. Rano umyj śliwki pokrój na połowę i usuń z nich pestki. Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozłóż śliwki na ciasto włóż do piekarnika na 180 stopni na 40 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak