Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z karczkiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczku b/k 1 kg
pieczarek 0,5 kg
żółtego sera 25 dag
czosnku 4 ząbki
oliwy 3 łyżki
octu balsamicznego 3 łyżki
keczup 1 mały słoiczek
majonez 1 mały słoiczek
sos czosnkowy (ja użyłam własnej roboty) do smaku
smalcu 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z karczkiem.

Dzień przed pieczeniem - Mięso podzielić na 5-6 kotletów. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę, posolić, opieprzyć i wlać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać. Natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Ew. kilka godzin.
Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko smalcem, na spodzie rozsmarować trochę majonezu.
Położyć na nim karczek (jedną warstwę), posypać połową pieczarek, posmarować sosem czosnkowym, a na wierzch cienko rozsmarować keczup. Rozłożyć połowę startego sera. Znów kładziemy karczek, resztę pieczarek, na to trochę sosu czosnkowego i majonezu, potem keczup i starty ser.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekamy 80 minut, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 03.07.2012 21:53
Pięknie przypieczone :)
Magdalena80 16.10.2011 21:27
o na taką się skuszę
Justyna223 10.07.2011 21:44
smacznie jak zawsze
Dorota59 27.02.2011 14:18
musi być pyszne
beatkaa153 03.11.2010 08:48
pycha
Sarenka 20.09.2010 16:04
Wyglada przesmacznie, mniam!
misia53 31.08.2010 23:52
Fajne to jest.
eli_555 27.08.2010 00:02
Danie pychotka
SmacznaPyza 16.07.2010 13:45
super sprawa takie potrawy jednogarnkowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak