Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z wody-zatapiane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
jajko 2 szt
mleko 1/3 szkl
śmietana kwaśna 2 łyżki
masło rozstopione 120 g
cukier 1/4 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
drożdże świeże 20 g
białko 1 szt
konfitura 0,5 różana

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z wody-zatapiane

Najpierw zrobić rozczyn Gdy urośnie dodać jajka, mleko,śmietanę, cukry i masło, wyrobic ręcznie. ciasto będzie się kleiło, ale starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Z ciasta uformować kulę. Potem włożyc do torby i zatopić w zimnej wodzie . Gdy ciasto wypłynie , wyjąć na stolnice, podsypaną mąką i wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować koło o śr. 28 cm, p[odzielić na 8 trójkątów U podstawy trójkąta kłaść trochę nadzienia i zwijać od podstawy formując rogaliki.
Rogaliki układać na blasze, odłożyć do wyrośnięcia na 20-30 min. w ciepłe miejsce. Przed samym pieczeniem posmarować białkiem.
Piec w temp. 180 st.C przez ok 15min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 03.11.2011 07:23
Fajne rogaliczki.
ziutula
ziutula 02.11.2011 21:57
lubię takiego topielca ale rogalików nie robiłam z niego...
gottrina 02.11.2011 19:03
i ja musze spróbować, może mi sie uda zrobić tak ładne rogaliki jak na zdjeciu
Henryka2 02.11.2011 18:49
Próbowałam kilka razy, niespecjalnie mi wychodziły.Ale może z tego przepisu się uda.Muszę wypróbować.
Henryka2 02.11.2011 18:49
Próbowałam kilka razy, niespecjalnie mi wychodziły.Ale może z tego przepisu się uda.Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak