Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kurkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
śmietana 18 proc 3 łyżki
jajko 1 zt
margaryna 5 łyżek
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Nadzienie:
grzyby 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
śmietana 4 łyżki
olej 4 łyżki
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kurkami

Grzyby oczyścić,opłukać,poszatkować,cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju,dodać poszatkowane grzyby,posolić i dodać pieprz do smaku,dusić około 25 minut,następnie ostudzić,dodać do masy bułkę tartą i całe jajko,w tym czasie przygotować ciasto,mąkę przesiać przez sito,dodać cukier,sól,pieprz i dokładnie wymieszać,dodać roztrzepane jajko utarte z margaryną,wszystko razem zagnieść,z ciasta uformować kulę i włożyć ją na pół godziny do lodówki,by się schłodziło,następnie rozwałkować,nałożyć na ciasto nadzienie,zawinąć brzegi,uformować z całości podłużny kształt,posmarować z wierzchu jajkiem,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C I Piec około pół godziny,podawać na sałacie z pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak