Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z drobiu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura lub kurczak 1,3 kg
pieczarki 25 dag
wątróbka drobiowa 15 dag
śmietana 12-procentowa 20 dag
masło 2 łyżki
starta gatka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sól - -
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
żółty ser starty 3 ostry
Pieprz czarny mielony Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z drobiu

Tuszkę natrzeć solą, ziołami i przyprawami. Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce, a następnie obrumienić na maśle. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić 40 min. Dodać wątróbki i pieczarki. Dusić jeszcze 20 min. Oddzielone od kości mięso włożyć do garnka. Dodać śmietanę, starty ser, zioła i przyprawy. Wymieszać, ostudzić i dwukrotnie zmielić. Do masy pasztetowej dodać gałkę i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i zapiec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata68
Beata68 10.06.2013 19:15
jak ja lubię domowe wędliny i pieczone mięsa..ten pasztet zaraz zrobię!wspaniały!
treonina 29.06.2011 12:05
taki robiony pasztet jest bardzo dobry, ale ten sklepowy jakoś mi nie podchodzi
Jaheira11 25.02.2011 21:46
ś nie mam przekonania do pasztetu...
berys18 26.11.2010 10:05
niezły pasztet;)
Barbara55 29.08.2010 14:17
ślinka leci
buksiak12 24.08.2010 18:16
fajny przepis
Dorota71 24.08.2010 18:03
mniam mniam
Emilia22 24.08.2010 10:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak