Pasztet z drobiu

odc. 5 Przepis dnia

Pasztet z drobiu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kura lub kurczak

    1,3 kg
  • pieczarki

    25 dag
  • wątróbka drobiowa

    15 dag
  • śmietana 12-procentowa

    20 dag
  • masło

    2 łyżki
  • starta gatka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • sól

    - -
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • żółty ser starty

    3 ostry
  • pieprz czarny mielony

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę natrzeć solą, ziołami i przyprawami. Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce, a następnie obrumienić na maśle. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić 40 min. Dodać wątróbki i pieczarki. Dusić jeszcze 20 min. Oddzielone od kości mięso włożyć do garnka. Dodać śmietanę, starty ser, zioła i przyprawy. Wymieszać, ostudzić i dwukrotnie zmielić. Do masy pasztetowej dodać gałkę i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i zapiec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata68

10.06.2013 19:15
jak ja lubię domowe wędliny i pieczone mięsa..ten pasztet zaraz zrobię!wspaniały!

treonina

29.06.2011 12:05
taki robiony pasztet jest bardzo dobry, ale ten sklepowy jakoś mi nie podchodzi

Jaheira11

25.02.2011 21:46
ś nie mam przekonania do pasztetu...

berys18

26.11.2010 10:05
niezły pasztet;)

Barbara55

29.08.2010 14:17
ślinka leci

buksiak12

24.08.2010 18:16
fajny przepis

Dorota71

24.08.2010 18:03
mniam mniam

Emilia22

24.08.2010 10:59
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat