Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kiszonej kapusty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
kiełbasa swojska 50 dag
cebula 2 duże
masło klarowane 4-5 łyżki
mięso wieprzowe gotowane 35 dag
koncentrat pomidorowy 1 słoik
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
woda
grzyby suszone 10 dag
sól
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6-8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiszonej kapusty

Kiszoną kapustę zalewamy wodą (tak aby kapusta była cała przykryta) i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odlewamy połowę wody, wyciągamy przyprawy. Kiełbasę kroimy w talarki lub półtalarki i przesmażamy na rozgrzanym maśle z pokrojoną w średnią kostkę cebulą, dodajemy do odcedzonej kapusty. Ugotowane mięso wieprzowe kroimy w małą kostkę, dodajemy do kapusty. Suszone grzyby moczymy w chłodnej wodzie przez 10-15 minut,zagotowujemy, wodę lekko solimy, gdy grzyby będą miękkie, dodajemy je do kapusty z odrobiną wody, w której się gotowały. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2012 23:26
Lubię go, więc robię.
Wacław 13.11.2011 17:51
pyszny bigos,mniam...
BernadettaP 02.11.2011 20:31
A ja z każdej, tzn. ze słodkiej, kiszonej i mieszanej :-)
pacpaw 02.11.2011 20:25
ja lubię ze słodkiej, lub słodkiej wymieszanej z kwaśną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak