Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi z porto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

figi 4 sztuki
porto 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Figi z porto

Kroki postępowania

1
Figi dokładnie myjemy. Dwie kroimy na ćwiartki, a dwie nacinamy, ale nie przekrajając do końca
Krok 1 - Figi z porto foto
2
Do garnka wlewamy porto i przenosimy ostrożnie nacięte figi, żeby się nie rozpadły, dodajemy też figowe ćwiartki. Całość gotujemy ok 10 minut.
Krok 2 - Figi z porto foto
3
Nacięte figi ostrożnie wyjmujemy z porto i przekładamy na nieduże talerzyki lub miseczki
Krok 3 - Figi z porto foto
4
Do garnka z pozostałymi figami i porto dodajemy powidła i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki sos
Krok 4 - Figi z porto foto
5
Ciepłym sosem polewamy odłożone wcześniej figi.
Krok 5 - Figi z porto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.11.2012 22:47
nie znam tego przepisu ani dania. ale sądząc po komentarzach nie jest zupełnie nieznane. Trzeba dać szansę naszym kucharzom dojrzeć ten przepis i samemu ocenić ten smak
RenataZ-et 23.08.2012 18:54
Super
Koper 11.01.2012 13:33
Figi nie powinny być za bardzo miękkie, bo będą się rozwalać, to prawda, ale tylko te dwie, które nacinamy, te które kroimy na ćwiartki, a potem miksujemy mogą być nawet bardzo, bardzo miękkie :)
rjustysia 19.12.2011 13:10
Przepis super, ale rozumiem, że figi nie powinny być zbyt miękkie na początku, prawda? Czy powinny być jeszcze delikatnie niedojrzałe?
Nina7 04.11.2011 10:01
Ciekawa propozycja:)
Dorota76 02.11.2011 15:41
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak