Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
mąka 350 g
cukier 100 g
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/4 szklanki
banan 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy

Kroki postępowania

1
Bardzo dojrzałe banany, oczywiście bez skórki, rozgniatamy widelcem. Mleko należy zagotować i do gorącego dodajemy sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Chlebek bananowy foto
2
Miękkie masło ucieramy z cukrem, za pomocą miksera.
Krok 2 - Chlebek bananowy foto
3
Jak powstanie gładka, jednolita masa, to wbijamy po jednym jajku, nieprzerywając miksowania. Na koniec dodajemy banany, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Chlebek bananowy foto
4
Całość dokładnie mieszamy i masę przenosimy do keksowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Krok 4 - Chlebek bananowy foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę, aż ciasto pięknie wyrośnie i pęknie.
Krok 5 - Chlebek bananowy foto
6
Chlebek bananowy
Krok 6 - Chlebek bananowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 28.01.2012 09:44
ale pyszne
Karolina92 02.11.2011 15:47
robie podobny :) pyszny, prawda?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak