Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TZW. Bociany

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
woda letnia 1 1/2 szklanki
mąka 1 kg
cebula 3 sztuki
ziemniaki 10 sztuk
smalec 2 łyzki
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: TZW. Bociany

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, tzrecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak.

Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:) Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały \"bociany\" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody. Najlepiej podawać ze skwarkami i podpieczone.


Potrawe tą wyniosłam z domu rodzinnego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 19.11.2013 09:51
jeszcze nie jadłem
usmiech 05.10.2013 11:43
ciekawe danie
fotoviderek 08.07.2013 09:28
Bardzo ciekawa potrawa :)
miki47 08.05.2013 12:56
znakomity przepis
plocia 30.04.2013 21:54
A skąd taka nazwa tego przepisu ?
TEtalicha 29.03.2013 20:52
tez robie takie
Dorota37 29.08.2012 14:55
jeszcze nie jadłam
Angelika10 13.07.2012 00:13
Smaczne
Ewelina47 09.06.2012 19:55
jadłam są super
Marta1986 10.04.2012 19:31
pycha
Wacław 24.02.2012 08:18
ciekawy przepis !
olkaaa 11.02.2012 15:30
jeszcze nie jadłam
dianix 28.01.2012 21:17
moja Ciocia takie robi??, zawsze mi si? z Ni? kojarz?
Lidia6 11.01.2012 20:51
pychotka
kasienka23 09.01.2012 19:51
ciekawy przepis, nie słyszałam jeszcze o takiej potrawie, chętnie wypróbuję
LuKaSz4761 21.12.2011 09:59
pycha
LuKaSz4761 21.12.2011 09:59
mniaamm
LuKaSz4761 21.12.2011 09:59
mniaamm
PaniMISIOWA 29.11.2011 09:52
fajne, jeszcze takich nie robiłam
Ewelina38 09.11.2011 07:38
świetne
Papryczka 05.11.2011 15:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak