Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na szarlotkę z kruszonką, klasyczny polski deser, uwielbiany przez miliony smakoszy. Zobacz jak go zrobić!

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
masło 250 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2,5 kg
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
cukier w zależności od słodkości jabłek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką

Delektuj się wyśmienitym smakiem jabłek obecnych w wyjątkowym deserze: szarlotce z kruszonką. To popularne, tradycyjne polskie ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Sekretem dobrej szarlotki z kruszonką jest wybór odpowiednich jabłek. Najlepsze do ciasta będą jabłka z gatunku: Papierówka, Antonówka, Ligol, Champion czy Złota Reneta. 

Jak przygotować szarlotkę z kruszonką?

1

Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.

2

Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.

3

Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.

4

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut.

Szarlotka z kruszonką już zjedzona? Masz ochotę na więcej? Wypróbuj inne przepisy na szarlotkę dostępne w Doradcy Smaku! 

Polecam:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiazur 25.11.2011 09:10
uwielbiam taka
mikrusiak 02.11.2011 13:45
mmm...pyszne :0)
ronald88 02.11.2011 13:19
polecam
halina17 02.11.2011 12:42
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak