Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołek niedzielny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
seler naciowy
cebula
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz czarny

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek niedzielny

Kroki postępowania

1
Myjemy mięso,włoszczyznę. Warzywa kroimy grubo. Wkładamy wszystko do zimnej wody.
Krok 1 - Rosołek niedzielny foto
2
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, tak ,by nie wrzało zbyt mocno,a tym samym rosół zachował klarowność. Koniecznie bez przykrycia. Po około godzinie gotowania,dodajemy do rosołu przyprawy,solimy do smaku,po czym gotujemy jeszcze . Rosół należy gotować jak najdłużej i na jak najwolniejszym ogniu. Dwie godziny to niezbędne minimum , by rosół był aromatyczny i smaczny.
Krok 2 - Rosołek niedzielny foto
3
Podajemy po przecedzeniu - z makaronem,najlepiej domowej roboty,posypany natka pietruszki.
Krok 3 - Rosołek niedzielny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 25.08.2012 07:05
pyszności
kate.500 14.11.2011 08:34
moja ulubiona zupka
przejs 03.11.2011 10:31
Poprawiłam przepis troszeczkę, bo faktycznie napisałam tak,jakbym w godzinę ugotowała rosół. Dzięki za uwagi.
SmacznaPyza 03.11.2011 09:08
nie napisałaś do jakiej wody, gorącej i zimnej, wkładasz składniki. Też gotuję rosół zdecydowanie dłużej, cebulę przypiekam a u Ciebie widzę ją w garnku a w składnikach już nie..... I jakoś nie wyobrażam sobie podania rosołu ze świderkami - ale każdy podaje jak chce.....
Lotar 02.11.2011 10:54
lubię domowy rosół, ale gotuję go zdecydowanie dłużej- 4-5 h i warzywa dodaję dopiero 30 minut przed końcem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak