Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka bez kości 2,5 kg
Goździki całe Prymat 15 szt
wino czerwone wytrawne 1 l
cebula 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie
konfitura wiśniowa 3-4 łyżki
oliwa 2 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Cebulę obrać posiekać,zalać winem.
Dodać ziele angielskie,ziarna pieprzu,liście laurowe.Szynkę natrzeć solą,zalać marynatą.Przykryć i odstawić na 2dni do lodówki.
Szynkę osączyć z marynaty,skórkę naciąć w kratkę w nacięcia włożyć gożdziki.Mięso zasznurować nicią kuchenną.Wstawić do piekarnika piec ok 2,5godz.często podlewając marynatą.
Konfitury wiśniowe podsmażyć na oliwie,dodać sos z pieczenia doprawić solą pieprzem,zagotować.Szynkę pokroić w plastry podawać z sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.09.2013 12:06
pyszne mięsko
gosia47-47 19.11.2011 07:25
mniam
owocówka 02.11.2011 09:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak