Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Straszny i nawiedzony kopiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 g
kakao 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
mąki 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżeczka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 2,5 łyzeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
KREM
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
mleko 500 ml
margaryna 250 g
CIASTO KRUCHE
margaryna 150 g
mąka 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
śmietana 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Straszny i nawiedzony kopiec

BEZOWE DUSZKI:
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli


Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać mąką. Pozostałe
składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w
temp. 180\'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do
przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz
spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić
budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się
mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i
pozostawić do przestygnięcia. Miękka margaryne zmiksować, dodając po łyżce
budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto,
które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto
schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie
rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie).
Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a
następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny,
pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy
i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150\'C, następnie
zmniejszamy do 120\'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych
drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i
bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 22.02.2014 19:02
Ale fajne;):)
sasanka 23.09.2013 14:01
fajny pomysł na szkolne zabawy dla dziecka :)
Łukasz15 27.08.2013 11:51
Super wygląda
olkaaa 25.08.2013 09:18
wygląda rewelacyjnie
kupiska 30.05.2013 14:25
Super,swietnie wyglada
caralajna 07.04.2013 08:26
doskonała scenografa :)
RenataZ-et 15.04.2012 12:27
super pomysł!
IKrakowianka 05.04.2012 20:11
rewelacja :)
IlonaAlbertos 28.01.2012 21:46
Wow! Super pomys? :D
Wafelek2601 13.12.2011 07:46
super
Monika111 02.11.2011 08:26
Super! :)
Emilia22 02.11.2011 07:46
fajnie wygląga

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak