Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone ogórasy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
chrzan
koper
czosnek
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone ogórasy

Kroki postępowania

1
nie da się określić dokładnych proporcji składników. Na dno duzego garnka wkładamy duzą ilosć kopru (gałązki razem z nasionkami), na to układamy ogórki,
Krok 1 - Kiszone ogórasy foto
2
dajemy troche swieżego obranego chrzanu, kilka rozgniecionych lub przecietych ząbków czosnku, a następnie dajemy kolejną warstwę kopru. Przygotowujemy zalewe (ilosc zalezna od wielkosci garnka).
Krok 2 - Kiszone ogórasy foto
3
Na 1 litr wody dajemy 1,5 łyżki soli, gotujemy i studzimy, zimną zalewe wlewamy do garnka z ogórkami i przyciskamy czymys (np kładziemy mniejsza pokrywke a na nia garnek z woda).
Krok 3 - Kiszone ogórasy foto
4
ogórki po ok tygodniu sa dobre do jedzenia. Nie powinny stac w miejscu nasłonecznionym
Krok 4 - Kiszone ogórasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 19.05.2012 09:56
moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak