Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzynce

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 200 g
mąka krupczatka 100 g
margaryna Kasia 200 g
cukier 100 g
żółtko jajek 2 szt
sól 2 szczypta
masa
gęsta śmietana 300 ml
galaretka cytrynowa 1 szt
borówka amerykańska 300 g
woda 150 (przegotowana, gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzynce

Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać żółtka, sól i pokrojoną zimną Kasię.
Wszystko posiekać nożem lub siekaczką do ciasta aż będą grudki.
Następnie zagnieść ciasto i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki aby się schłodziło.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 20 kulek wielkości troszkę większej niż orzech włoski.
Wylepić ciastem foremki do babeczek i nakłuć ciasto widelcem.
Piec babeczki w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek odwracając je do góry dnem.
Galaretkę rozrobić w wodzie i schłodzić.
Gdy jest lekko gęsta dodać do niej śmietanę i zmiksować.
Wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.
Gdy masa ma odpowiednia konsystencję przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na babeczki.
Na koniec na każdą babeczkę ułożyć borówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 26.04.2012 19:30
Wyglądają przepysznie!
Sylwia31 03.04.2012 21:23
fajne
cukiereczek 03.11.2011 13:06
babeczki rządzą super
suzana 01.11.2011 21:19
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak