Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzynce

Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 g
  • mąka krupczatka

    100 g
  • margaryna Kasia

    200 g
  • cukier

    100 g
  • żółtko

    2 szt
  • sól

    2 szczypta
  • masa

  • gęsta śmietana

    300 ml
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • borówka amerykańska

    300 g
  • woda

    150 (przegotowana, gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać żółtka, sól i pokrojoną zimną Kasię.
Wszystko posiekać nożem lub siekaczką do ciasta aż będą grudki.
Następnie zagnieść ciasto i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki aby się schłodziło.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 20 kulek wielkości troszkę większej niż orzech włoski.
Wylepić ciastem foremki do babeczek i nakłuć ciasto widelcem.
Piec babeczki w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek odwracając je do góry dnem.
Galaretkę rozrobić w wodzie i schłodzić.
Gdy jest lekko gęsta dodać do niej śmietanę i zmiksować.
Wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.
Gdy masa ma odpowiednia konsystencję przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na babeczki.
Na koniec na każdą babeczkę ułożyć borówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

emeslive

26.04.2012 19:30
Wyglądają przepysznie!

Sylwia31

03.04.2012 21:23
fajne

cukiereczek

03.11.2011 13:06
babeczki rządzą super

suzana

01.11.2011 21:19
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat