Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z ananasem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła prawdziwego (miękkiego) 7,5 dag
cukru pudru 1 szklanka
wiórków kokosowych 4/5 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mąki pszennej 2/3 szklanki
papierowe foremki do formy na muffiny 20 szt
ananas 20 dag
likier ananasowy 40 ml
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z ananasem.

Miękkie masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru i żółtkiem na jednolitą masę. Białko ubić na sztywną pianę. Do masła dodać suche składniki (mąka, wiórki, proszek do pieczenia) i 20 ml likieru, po czym delikatnie wmieszać pianę z białka. Na koniec dodać pokrojone ananasy i od razu nakładać do formy na muffiny. Nie trzeba smarować formy, jeśli jest teflonowa lub jeśli używamy papierowych foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.20 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy się upiekły. Jeśli jest suchy, muffiny są gotowe. Pozostałą część cukru pudru rozcieramy z 20 ml likieru ananasowego i smarujemy ciepłe babeczki i dowolnie dekorujemy. Muffinki można jeść na ciepło i na zimno. Pięknie pachną, są wilgotne i bardzo smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 27.01.2012 10:40
Uwielbiam muffinki. Takie te? z ch?ci? bym posmakowa?a.
kuklik 21.01.2012 14:46
pomysłowe
Sarenka 06.10.2011 19:34
Wyglądają ślicznie. Muffinek z ananasem jeszcze nie przyrządzałam ani też nie próbowałam, ale zrobię na pewno!
eli_555 01.06.2011 23:25
pychotki
SmacznaPyza 12.07.2010 11:26
pyszne, robiłam już dwa razy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak