Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Kostka Rubika

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 op
olej 2/3 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 op
krem do tortów śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Kostka Rubika

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodaję żółtka i cały czas ucierając wlewam olej. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta na zmianę z wodą gazowaną.
Krok 1 - Tort Kostka Rubika foto
2
Ciasto rozlewam do identycznych miseczek na 6 równych części, by potem placki wyszły tej samej wysokości. Każdą część barwię barwnikami spożywczymi w płynie na kolor z kostki Rubika: żółty, pomarańczowy, zielony, niebieski i czerwony, a biały pozostawiam bez barwników. Piekę każde ciasto osobno w formie keksowej na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem przez ok.10-13 minut.
Krok 2 - Tort Kostka Rubika foto
3
Placki pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, by potem móc je przełożyć kremem.
Krok 3 - Tort Kostka Rubika foto
4
Każdy placek kroję ostrym nożem na trzy podłużne paski. Powinny być w przekroju kwadratowe, dlatego jeśli jest taka potrzeba, należy każdy dociąć do danego rozmiaru.
Krok 4 - Tort Kostka Rubika foto
5
Składam kostkę: smaruję dowolnym kremem (najlepiej ciemnym, może to być nawet krem orzechowy lub krem maślany z barwnikiem, jak w moim przypadku) i składam 9 pasków razem. Końcówki ciasta można odciąć, jeśli bardzo od siebie odstają.
Krok 5 - Tort Kostka Rubika foto
6
Przełożone ciasto zawijam mocno w folię alumniową i wkładam do lodówki, by krem zesztywniał i dobrze połączył paski ciasta. Ja dodatkowo owinęłam ciasto w folii sznurkiem. Po dokładnym schłodzeniu polewam ciasto roztopioną białą czekoladą. Robię to w dwóch etapach, by polać tort z każdej strony, także dół.
Krok 6 - Tort Kostka Rubika foto
7
Z 6 placków po 3 paski każdy wyjdą nam 2 torty po 9 kawałków każdy. Ja pozostawiłam resztę pasków na inną okazję :)
Krok 7 - Tort Kostka Rubika foto
8
Tort należy kroić w ok. centymetrowe kromki, by najlepiej uwydatnić przekrój wyglądający jak jedna ze ścian kostki Rubika.
Krok 8 - Tort Kostka Rubika foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 08.10.2013 13:19
swietnie wygląda, smaczne się nalezy
fotoviderek 31.07.2013 18:05
Piękny ten Twój wypiek :)
Aannkaa82 28.07.2013 20:21
Wyglada rewelacyjnie, koniecznie muszę kiedyś taki zrobić. MIna gosci musi być bezcenna :))
SmacznaPyza 20.12.2012 19:50
fajny pomysł, ale ogólnie bardzo niechlujnie wygląda na głównym zdjęciu, szkoda
pacpaw 20.11.2012 22:38
taki tort ma murowane powodzenie na każdym kinderparty
maciek7 21.07.2012 20:17
super
Andysz 31.05.2012 09:52
rewelacja!!!;D
rutynka 09.05.2012 14:04
przepięknie wygląda, można jeść oczami
rjustysia 04.05.2012 10:42
Nie do końca jestem przekonana czy można zastosować galaretki, ciasto jest pieczone, a w galaretkach jest żelatyna. Pamiętajmy też, że kolor w galaretkach nie bierze się z niczego :) w niektórych jest naturalny, ale wiele ma ten sam barwnik, co ja zastosowałam w czystej postaci.
Anna69 04.05.2012 08:34
Super pomysł. Ja się zastanawiam czy zamiast barwników nie można użyć różnych galaretek? Może kolory nie wyszłyby tak intensywne ale zawsze to jakaś alternatywa...
kamyk 19.04.2012 10:17
fajny pomysł na tort
Magdalena67 17.12.2011 19:23
kolorowy miks, ładnie
Ewelina38 12.11.2011 21:29
pięknie się prezentuje :)
Dorota76 02.11.2011 16:02
super wygląda
rjustysia 02.11.2011 14:03
Podpowiem tylko, że teraz barwniki są wszędzie: i w galaretkach, i w budyniach, i w napojach. Tutaj po prostu kolory są bardziej oryginalne, bo niebieski i zieleń nie są zbyt naturalne :)
Misiabe 02.11.2011 12:44
Super!!! mi tam ilość barwników wogóle nie przeszkadza :P
Anna146 02.11.2011 07:14
wygląda super
Ewa6274879 01.11.2011 22:40
super pomysł, na pewno znajdą się amatorzy tak kolorowego szaleństwa ;)
Lotar 01.11.2011 20:40
może nie jest zdrowy, ale faktycznie fajny i raz na jakieś 5 lat można go zaserwować :-)
Mysiunia 01.11.2011 17:31
jak dla mnie bomba:) chociaż taka ilość sztucznych barwników też nie jest dobra, ale raz na jakis czas można:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak