Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto świąteczne orzechowo-jabłkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3,5 szkl.
margaryna 1 kost.
śmietana 2 łyżki
jajko
żółtko jajek 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
MASA ORZECHOWA:
masło 1/2 kost.
cukier 1/2 szkl.
miód prawdziwy 2 łyżki
Masa jabłkowa:
jabłka 2 kg.
cukier do smaku
kisiel cytrynowy 1 szt.
rodzynki
skórka cytrynowa
orzechy włoskie 30 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto świąteczne orzechowo-jabłkowe

przygotować masę orzechową do rondelka włożyć masło,cukier i miód rozpuścić dodać orzechy zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu ok.5 min.z mąki,margaryny,śmietany,jajek,cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto podzielić je na 3 części,upiec 2 placki w takiej samej blasze a na trzecią surową część wyłożyć masę orzechową i upiec w temp.180st.ok.30min.jabłka umyć obrać i poszatkować na tarce jarzynowej dodać cukier kwasek lub sok z cytryny i smażyć na złoty kolor pod koniec smażenia dodać kisiel lub mąkę ziemniaczaną 2 łyżki wymieszaną z trzema łyżkami wody wymieszać i chwilę jeszcze smażyć,na koniec wsypać rodzynki i skórkę cytrynową wymieszać i ciepłą masą przekładać upieczone placki na wierzch położyć placek z orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.01.2014 14:19
moje smaki,pyszne
Iwona51
Iwona51 03.11.2011 10:17
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak