Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 10 dag
woda 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 15 dag
śmietanka kremowa 14 dag
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowa

Robimy ciasto na tartę: mieszamy w misce mąkę z pokrojonym w kostke masłem ,dodajemy wodę i sól.Wyrabiamy ciasto dodając jajko.Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki-wystaczy 15 minut.Po schłodzeniu wylepiamy nim formę do ciasta,nakłuwamy spód i pieczemy ok. 15 minut w 200 st.
Czas na masę orzechową.
Cukier rozpuszczamy na patelni-powinien lekko zbrązowieć i ostrożnie powoli wlewamy do niego śmietankę-uwaga! może pryskać a przy gwałtownym wlaniu śmietanki cukier zamieni się w ...twardą masę-jest to uratowania ale trochę trwa...
Gdy składniki się połączą dodajemy orzechy (orzechy kruszymy ) i wylewamy masę na gorącą tartę. Do czarnej gorzkiej kawy, pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak