Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 gram
mleko kokosowe 1 1/4 szklanki
mąka 1 i 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 5 łyżeczek
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe z mlekiem kokosowym

Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy go. Mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy też sól. Masło roztapiamy.Do masy mleczno-mącznej dodajemy ostudzony ryż oraz jajko. Mieszamy starannie. Na sam koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło. Smażymy na oleju aż się zrumienią. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Ja niektóre placuszki zrobiłam z dodatkiem kakao - są również bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu takie dwubarwne placuszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.11.2011 07:44
pysznosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak