Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki ze śliwkami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
śmietana 2 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
śliwki węgierki 70 dag
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki ze śliwkami.

Śliwki węgierki umyć, osuszyć i wypestkować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, wymieszać ze śmietaną, solą i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do śmietany, połączyć z pianą, wsypać wypestkowane śliwki i wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 09.08.2013 20:54
Smakowite racuszki.
Łukasz15 28.06.2012 20:14
Rewelacja
stokrotka 01.11.2011 09:35
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak