Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik ala litewski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
kefir 1 litr
jogort naturalny 1/2 litra
sok z połowy cytryny
ocet 1 łyżeczka
ogórek 1 sztuka
rzodkiewka 1/2 pęczka
szczypiorek, koper i natka - posiekane po 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ala litewski

Botwinkę oczyścić i umyć. Liście pokroić, buraczki zetrzeć na grubej tarce. W garnku zagotować pół litra osolonej wody, wrzucić botwinkę wraz z buraczkami i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 3 minuty. Dodać ocet, odstawić do ostygnięcia. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w zapałkę. Jogurt i kefir połączyć, dodać wystudzoną botwinkę wraz z powstałym barszczykiem oraz siekane zioła. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę. Chłodnik podawać z plasterkami ogórka i rzodkiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 13.10.2011 21:16
super
IKrakowianka 31.08.2011 07:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak