Zrazy wołowe po włosku

Zrazy wołowe po włosku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    4 plastry
  • szynka

    4 plasterki
  • twarożek

    10 dkg
  • cebulka ze szczypiorem

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia

    1 pęczek
  • pasta z oliwek

    4 łyżki
  • olej

    2-3 łyżki
  • obrane pomidorki

    1 puszka
  • pieprz i sól

    do smaku
  • bulion

    1/2 mięsny
  • parmezan

    4 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Listki bazylii opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Plastry mięsa umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, posmarować pastą z oliwek, na każdym położyć plasterek szynki. Posmarować parmezanem wymieszanym z twarożkiem, posypać połową ilości bazylii. Zrazy zwinąć i spiąć wykałaczkami. Cebulkę oczyścić i pokroić na kawałki. Czosnek obrać . W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć na niej zrazy. Dodać zmiażdżony czosnek i cebulkę, krótko smażyć. Następnie dodać pomidory z zalewą i bulion, pomidory rozgnieść. Brytfannę przykryć, zrazy dusić na średnim ogniu ok. 90 minut. Mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce. Sos gotować, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pozostałą bazylią. Do sosu włożyć zrazy i podgrzać. Najlepszym dodatkiem do zrazów po włosku jest gruby makaron.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edyta38

30.06.2011 08:07
to jest to

Iwona51

14.04.2011 19:24
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat