Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z makiem

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna do pieczenia 125 gram
sól szczypta
olej 1 łyżka
masa makowa 1 kg
rodzynki 1 opakowanie
orzechy włoskie 15 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
skórka z pomarańczy lub limonki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z makiem

Skladniki na ciasto łóączymy ze sobą. Margarynę siekamy nożem, dodajemy do niej makę, szczyptę soli oraz olej, proszek, cukier waniliowy. Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców.
Ciasto dzielimy na dwie częsci. Drugą część odkaldamy do lodówki. Pierwszą zaś rozkladamy na blaszę.

DO masy makowej dodajemy rodzynki i posiekane orzechy włoskie, skókę pomarańcza . Mieszamy dokaldnie i wykladamy na 1 część ciasta.

Drugą część ciasta znajdująca sie w lodówce przez około 1h scieramy na grubych oczkach na tarce na całej długości pokrywając masę.

Piec przez ok 50-60 minut w tem. około 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 15.06.2013 06:38
pyszności!
Botwinka 10.02.2013 07:00
pyszne ciasto
caralajna 08.12.2012 18:43
pyszna alternatywa dla makowca
barbara11561 20.11.2012 21:13
przepyszne,uwielbiam makowce
Marta1986 21.07.2012 19:31
smaczne
Gosia20 06.07.2012 21:36
uwielbiam takie
Wacław 14.02.2012 10:23
pyszny deser,uwielbiam ciasta z makiem
kasienka23 08.01.2012 18:34
lubię takie ciasta :)
Marzena34 29.12.2011 18:34
efektowne
LuKaSz4761 15.12.2011 00:50
superowo
Justyna37 09.11.2011 20:02
Bardzo dobre
Papryczka 05.11.2011 15:01
smaczne
Papryczka 05.11.2011 15:01
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak