Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche ciasto z jabłkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
gęsta śmietana 2/3 szkl
masło 10 dag
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny 1 łyżka
jabłka 1 kg
cukier 3-4 łyżki
kasza manna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche ciasto z jabłkami.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, podlać 2 łyżkami wody i rozgotować. Dodać cukier, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, żółtka, wsypać otartą skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce, posypać kaszą manną, wyłożyć rozgotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na jabłkach. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.05.2013 15:06
smacznie wygląda
IlonaAlbertos 28.02.2013 10:24
Prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie. Lubię takie ciasta.
Seba 09.10.2012 16:40
smaczne
pipi765 06.02.2012 17:53
moje ulubione
Iwona51
Iwona51 21.12.2011 10:23
pycha
Justa32 28.11.2011 21:53
bardzo lubię
ziutula
ziutula 08.11.2011 00:39
wszystko z jabłkami na deser lubię...
kriso 31.10.2011 21:21
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak