Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkami i kiełbasą.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa toruńska 30-40 dag
jajko 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
angielskie ziele 8 ziaren
śmietana 1/2 szkl
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
żurek kiszony szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkami i kiełbasą.

Do garnka włożyć obrane warzywa, wlać 2 litry zimnej wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, obrany, posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować do miękkości na małym ogniu. Gdy warzywa są miękkie przecedzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do wywaru, wlać zakwas, wsypać pokrojoną kiełbasę i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i zabielić śmietaną. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerze, zalać żurkiem, posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 22.12.2012 08:44
super
IlonaAlbertos 17.11.2012 18:12
Uwielbiam żurek.
Iwona51
Iwona51 05.12.2011 09:48
mniam
agnieszka137 31.10.2011 22:54
smaczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak