Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami i aromatem waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt.
cukier drobny 1,5 szkl.
mąka krupczatka 2 szkl.
kakao 3 łyżki
masło 120 gram
budyń waniliowy 1 opak.
aromat waniliowy 1 szt.
białko 6 szt.
cukier puder 6 łyżek
woda 2 łyżki
śmietana kremówka 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami i aromatem waniliowym

3 żółtka, 1szkl. cukru, mąka, kakao, masło i proszek do pieczenia - z podanych skł. zagnieść rękoma ciasto, wyrobić na jednolitą masę. Połowe wyłożyc na przygotowaną formę (duza blach) a reszte włożyc do lodówki. Z twarogu, budyniu, aromatu (pół), 3 żółtek, 0,5 szkl. cukru, rodzynek, śmietany - wymieszać, dodać ubite na sztywną pianę białka i wylać na blache na wyłożone wcześniej ciasto. Na mase twarogową wyłożyc pozostałą cześć kakaowego ciasta. Piec około 1h 10 min. w 180 stopniach C. Po ostudzeniu zrobić lukier z cukru pudru, wody i pozostałego aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 15.11.2011 10:58
Pyszne ciasto, tylko jak dla mnie bez rodzynek, których nie lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak