Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 szt
cukier 1 szklanka
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Dzielimy margarynę na małe kawałki i wrzucamy do mąki. Łączymy razem składniki. Następnie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy jak na kogel-mogel. Nie musi być dokładnie cukier roztarty. Wlewamy to następnie do mąki i mieszamy. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na brytwankę. Układamy na górze utarte jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 12.12.2011 17:50
pyszne ciasto
marchewka 17.11.2011 23:47
chętnie bym zjadła
Henryka2 02.11.2011 09:36
Ale mi smaka narobiłaś
fasola 31.10.2011 16:01
uwielbiam jabłeczniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak