Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 25 dag
mleko 120 ml
jajko 4
cukier wanilinowy 4 łyżeczka
cukier 20 dag
proszek do pieczenia 4 łyżeczka
rodzynki 20 dag
sól
cytryna 1
pomarańcza 1
cukier puder
zapach pomarańczowy 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Masło, cukier wanilinowy oraz cukier ucieramy razem. Dodajemy do tego sól i jajka i dalej ucieramy. Dodajemy też mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Pomarańcz i cytrynę bardzo dobrze parzymy i trzemy skórki. Starte skórki wrzucić do pozostałych składników. Rodzynki również parzymy, odcedzamy, obsypujemy mąką i wrzucamy do miski z innymi składnikami. Wlewamy trochę zapachu pomarańczowego. Wszystko razem bardzo dobrze mieszamy. Gotową już masę na ciasto dajemy do podłużnej, wąskiej brytfanki posmarowanej masłem i pieczemy keks w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu i lekkim wystygnięciu posypujemy keks cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 29.01.2012 23:04
extra
Wojt@s
Wojt@s 29.01.2012 23:03
extra
karolina1869 28.12.2011 11:49
uwielbiam keksa
Justyna Jussstiii 19.11.2011 13:36
super
gosia47-47 19.11.2011 07:15
pycha
pioge7 02.11.2011 08:50
lubię keksy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak