Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cynamonowo- śliwkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 5 czubatych łyżek
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka pełnoziarnista 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka
jaja 3 średnie
masło 250 g 3/4 kostki
powidła śliwkowe 1,5 szklanki
cynamon 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
polewa czekoladowa
rodzynki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cynamonowo- śliwkowa

Kroki postępowania

1
Miękki masło miksujemy z cukrem.
Krok 1 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto
2
Cały czas miksując dodajemy mleko.
Krok 2 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto
3
Następnie dodajemy powidła, cynamon i jajka i dalej miksujemy.
Krok 3 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto
4
Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 4 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto
5
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Krok 5 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto
6
Pieczemy około godziny w temperaturze 150-160 stopni. Polewamy domową polewą czekoladową, przyozdabiamy rodzynkami.
Krok 6 - Babka cynamonowo- śliwkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.11.2011 19:59
niezła z niej murzynka :o)
Magdalena67 31.10.2011 11:18
lubię takie babeczki
ewasylwia 31.10.2011 11:17
smacznie wygląda
ziutula
ziutula 31.10.2011 08:19
coś jak piernik...pozwolę sobie ten przepis wykorzystać....
stokrotka 31.10.2011 08:11
mniam......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak