Wędzona jagnięcia z musem selerowym

Wędzona jagnięcia z musem selerowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber jagnięcy z kością

    90 dag
  • sól

    1 szczypta
  • siano pocięte nożyczkami

    1 garść
  • rozmaryn

    0,5 0,5
  • kapelusze suszonych grzybów

    2 szt
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • zmiażdżony czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt. rozgniecionych
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • liść laurowy

    4 pokruszony
  • tymianek

    0,5 0,5
  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku Prymat, 2 ząbki zmiażdżone czosnku, 4 łyżki oliwy

Przygotować marynatę: zioła i czosnek wymieszać z oliwą. Mięso umyć, osuszyć, skropić marynatą, i włożyć do lodówki na 12 godzin. Do szerokiego garnka włożyć siano oraz zioła Prymat i podgrzewać, aż do uzyskania jasnego dymu.

Mięso oczyścić z marynaty, oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat i umieścić na siatce zawieszonej na garnku z sianem. Wędzić na małym ogniu 15-20 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec 7-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

szajba2

15.01.2011 12:59
dorwać taki comber!

Barbara55

28.08.2010 12:09
jagnięcinę raczej rzadko robi się w domu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat