Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzona jagnięcia z musem selerowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber jagnięcy z kością 90 dag
sól 1 szczypta
siano pocięte nożyczkami 1 garść
rozmaryn 0,5 0,5
kapelusze suszonych grzybów 2 szt
rozmaryn 1 łyżeczka
zmiażdżony czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. rozgniecionych
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 4 pokruszony
tymianek 0,5 0,5
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzona jagnięcia z musem selerowym

Marynata: po ½ łyżeczki rozmarynu i tymianku Prymat, 2 ząbki zmiażdżone czosnku, 4 łyżki oliwy

Przygotować marynatę: zioła i czosnek wymieszać z oliwą. Mięso umyć, osuszyć, skropić marynatą, i włożyć do lodówki na 12 godzin. Do szerokiego garnka włożyć siano oraz zioła Prymat i podgrzewać, aż do uzyskania jasnego dymu.

Mięso oczyścić z marynaty, oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat i umieścić na siatce zawieszonej na garnku z sianem. Wędzić na małym ogniu 15-20 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec 7-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 15.01.2011 12:59
dorwać taki comber!
Barbara55 28.08.2010 12:09
jagnięcinę raczej rzadko robi się w domu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak