Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z orzechami i skórką cytrynową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl.
jajko 4-5 szt.
margaryna 2/3 kost.
miód naturalny plynny 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
skórka cytrynowa
amoniak 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z orzechami i skórką cytrynową

w naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i miodem,z 2 łyżek cukru zrobić karmel zrumienić cukier dodać 4 łyżki wody wymieszać aby cukier się rozpuścił i zagotować,dodać karmel do mąki wymieszanej z przyprawą do piernika i amoniakiem,wlać roztopioną margarynę,śmietanę oraz utarte żółtka dokładnie wymieszać,pod koniec wlać ubite białka na sztywno,orzechy włoskie oraz skórkę cytrynową delikatnie wymieszać wylać na blaszkę i upiec w temp.180st.ok.40min.wystudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.01.2014 16:21
świetne dodatki do piernika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak