Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dofinki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 3 szt
masło 1,5 łyżki
gałka musztardowa 1 szczypty
sól
mąka 1/2 szklanki
tłuszcz
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dofinki

Ugotować szklankę wody z masłem, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszana z solą, stale mieszając. Gotować na małym ogniu, gdy ciasto będzie odchodziło od ścian naczynia, zdjąć z ognia i utrzeć na pulchną masę, dodając po jednym jajku. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i utrzeć z masłem żółtkami, solą i gałkę muszkatołową, połączyć z ciastem. Wymieszać, wstawić do lodówki. Formować małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 30.10.2011 19:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak